Caroline Bon

performer (dancer)

Ik ben Caroline Bon, gedreven danseres, genietend performer, moeder van Yara, vrouw van Jorg en studerend aan de school voor Klassieke Homeopathie te Amersfoort. Een pittige combinatie, maar precies IK. Omdat ik weer aan het studeren ben (2014) staat het performen tijdelijk minder op de voorgrond, daarom ben ik ook niet veel (meer) te vinden op het net. Nog even geduld dus naar mijn nieuwe ‘uiterlijk’.

Op m’n 22ste studeerde ik af aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Groningen en trok daarna naar Rotterdam, waar ik in 1994 afstudeerde aan de Rotterdamse Dansacademie (Codarts) in moderne dans. Sinds 2002 dans ik ook in de aerial silk of tissu: acrobatiek in een doek. Een geweldige uitbreiding van dans dimensies. Sinds 2008 ook in de paal! Geleerd voor het uitvoeren in een spectaculaire jeugddansvoorstelling.

Al deze ervaringen samen komen goed van pas bij het spelen bij Close Act. Bij mijn eerste optredens met Close-Act in mei 1995 ging voor mij een nieuwe wereld van prachtig straattheater open! Wat een geweldige ervaring was dit, zo direct in contact met het publiek en dansen in sprookjesachtige creaties. Hoewel die creaties toen soms nog zeer ongemakkelijk waren om in te bewegen. Sindsdien heb ik vele fijne dingen mogen beleven bij Close-Act: pittige fysieke uitdagingen (X0), acteren en stemgebruik (dat ik sinds 2003 de rol van witte godin in Malaya al zo vaak gespeeld heb, had ik me in 1994 op de dansacademie nog niet voor kunnen stellen; wat was ik zenuwachtig die eerste keer in Waalwijk!), geweldige collega’s, die als een tweede familie voor mij zijn, publiek dat uit z’n bol gaat of we nou in Taipei, Toronto, Bogota of in Assen spelen; dansen op stelten die net zo hoog zijn als ikzelf ben en nog meer fantastische kostuums, die inmiddels ook lekker zitten en mij inspireren tot het maken van een bewegingstaal die het kostuum tot leven brengt. Na de shows Malaya en XO kwam Pi-leau, weer een nieuwe fysieke uitdaging. Dit keer om stralend te kunnen ‘zwemmen’ als zeemeermin ‘door’ zeeën van mensen overal in de wereld.

Ook in de nieuwste voorstelling van Close Act, Globe voel ik me helemaal thuis. Het summum van samenwerken met en vertrouwen op collega’s. Zeker in deze rol waarin een zekeraar op de grond ‘synchroon’ met mij beweegt: daardoor voel ik mij veilig bij elke centimeter dansruimte die ik hoog in de lucht nodig heb! Wil je me zien? Zoek dan naar het lachende meiske in de cocon midden in die grote bol...